inkontinence

Tato žena pracovala jako manažerka pro zahraniční společnost, byla hezká, ale nemoc z ní udělala přísnou a uzavřenou osobu. Nikdy nechodila na firemní večírky, neměla partnera. 

Kolegové si mysleli, že je nespolečenská a snažili se ji vyhýbat. Byla zoufalá, protože nevěděla, jak se tohoto hendikepu zbavit. Bezvýznamně vyzkoušela vše, co ji před tím napadlo: obcházela doktory, zkoušela cvičit a posilovat svaly pánevního dna, užívala léky na uklidnění a velmi se bála doporučené operace.

Inkontinence – to je nedobrovolné močení či únik moči, občasné nebo trvalé.

Inkontinence u žen je velmi častý urologický problém. Podle statistik se inkontinence vyskytuje u více než jedné třetiny žen, a více než u jedné pětiny k ní dochází pravidelně. 

Vzhledem k anatomické struktuře močových cest žen na jedné straně, a na druhé straně vystavování žen rizikovým faktorům, jako je např. porod, menopauza a těhotenství, únik moči u žen se vyskytuje několikrát častěji než u mužů. 

Kromě úniku moči k příznakům inkontinence u žen patří: náhlé nutkání na močení, noční močení (nykturie), pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře, pocit cizího tělesa v pochvě.

Stresová inkontinence je nejběžnější typ tohoto onemocnění, pozorovaný v polovině případů. Při stresové inkontinenci problém spočívá v nedobrovolném úniku moči při jakékoliv námaze, včetně té nejmenší – při kašli, smíchu nebo dokonce kýchnutí.

Smíšená inkontinence

Podobný charakter má inkontinence u žen při značném namáhání, náhlém a prudkém kašli a kýchání. Smíšená inkontinence je pozorována v jedné třetině všech případů.

Urgentní inkontinence

Nakonec, nejméně obvyklá inkontinence u žen, v němž k úniku moči dochází při nucení na močení.

Kromě těchto tří hlavních typů u žen existuje stálá inkontinence, což je permanentní únik moči, který není spojený se stresem nebo nutkáním na močení.

Příčiny inkontinence

Inkontinence u žen se vyvíjí na základě nerovnováhy mezi funkcí svalové tkáně močového měchýře, svěračů a svalů pánevního dna v důsledku abnormální inervace pánevní oblasti. Takové porušení inervace může být kvůli obecné nerovnováze nervového systému nebo místním neurologickým problémům (například v důsledku komprese sedacího nervu při ischiase).

Mezi další faktory, které přispívají k inkontinence u žen, patří pracovní aktivita (zvýšená fyzická námaha), porody, těhotenství, menopauza, stres, střevní poruchy, anatomické abnormality, chirurgické zákroky v pánevní oblasti, infekce močových cest (jako je například cystitida), traumatické poranění nervů a svalů pánevního dna, užívání některých léků, nadváha, onemocnění nervového systému (poranění páteře, Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza).

Léčba v tradiční čínské medicíně

Léčba metody západní medicíny inkontinence u žen je obvykle omezena na symptomatickou lékovou terapii nebo chirurgický zákrok. Alternativou těmto metodám je tradiční čínská medicína (TCM), která eliminuje nejen symptomy inkontinence u žen a i její příčiny (nerovnováhu nervového systému), ale zároveň kombinuje vysoký výkon s bezpečností a absencí vedlejších účinků.

Z hlediska tradiční čínské medicíny hlavní důvod, kvůli kterému vzniká inkontinence, je nedostatek energie Čchi v meridiánu ledvin, která provádí nervovou regulaci močení a defekace. To vysvětluje komplexní přístup TCM k léčbě úniku moči u žen. Ačkoli konečným vylučováním moči z těla se zabývá močový měchýř, ledviny řídí díky své síle Čchi svěrač – „uzavírací ventil“ močové trubice (v tradiční čínské medicíně je také nazýván přední Jin). Čím silnější je ledvinová Čchi, tím lépe fungují svěrače.

Často k inkontinenci dochází na pozadí osteochondrózy lumbo-sakrální páteře, což má za následek skřípnutí sedacího nervu, a překáží normální inervaci urogenitální oblasti. V tomto případě léčba zahrnuje komplexní reflexní terapii degenerativního onemocnění plotýnek (akupresura, akupunktura, moxibuce, vakuová terapie, nefritová masáž). Díky komplexní léčbě se odstraňují svalové křeče a skřípnutí nervu v bederní oblasti, což vede k obnovení normální inervaci urogenitálního systému a k normalizaci močení.

Při nadváze léčba inkontinence se provádí s korekci hmotnosti, včetně změny jídelničku, použití bylinné léčby a akupunktury ucha.

Hyperaktivní močový měchýř

Podobný problém s inkontinencí u žen je stav nazývaný hyperaktivní močový měchýř.

K příznakům hyperaktivního močového měchýře patří časté močení (obvykle více, než 7krát denně), noční močení (nykturie, nebo potřeba se probudit v noci k vykonání malé potřeby), náhlé nutkání na močení (urgentní močení ) a urgentní inkontinence - podtékání moči při nutkání na močení.

Stejně jako při inkontinenci diagnóza hyperaktivního močového měchýře vyžaduje léčebné metody tradiční čínské medicíny zaměřené především na posílení energie Čchi ledvin, na obnovení rovnováhy nervového systému pomocí fytoterapie a působení na biologicky aktivní body (akupresura, akupunktura, moxování atd.).

A co naše pacientka?

Chodila k nám skoro 4 měsíce. Vyzkoušela akupunkturu, moxování, ale nejvíce jí vyhovovalo to, že mohla využívat i možnost bylinné léčby - preparáty tradiční čínské medicíny, které měla neustále při ruce. Upravila svůj jídelníček tak, aby se co nejvíce vyhýbala produktům, které mohou ochlazovat tělo: syrovému ovoci a zelenině, jídlům „přímo z ledničky“, sladkostem a cukrům, a také velmi dbala na teplé oblečení. Ledviny a slezina (z hlediska čínské medicíny) přímo nesnáší chlad a vlhkost.

Kvalita života pacientky se zlepšila natolik, že po 4 měsících bez jakýchkoli potíží podnikla dvoudenní výlet na hory. Dnes ráda doporučuje nás a čínskou medicínu k řešení jakýchkoliv chronických problémů. 


Inkontinence (příklad bylinné léčby):

1.Elixír Mateří kašička s ženšenem 1 lahvička 2x denně 30 min. před jídlem, zapít teplou vodou – 20 dnů (4 balení)

+

2.Pilule Bu Shen Wan ¼-½ pilule v intervalu od 17:00 do 19:00 hod., zapít 200 ml teplé mírně slané vody – 24 dnů (2 balení).

+

3.Vložky Zi Mei Shu 20 dnů (2 balení), i déle.


 

Objednat se předem na konzultaci k našim praktikům TČM můžete telefonický nebo e-mailem přes formulář v sekci KONTAKTY.

 


 

 

Komentáře   

Jarmila Česáková
#1 Jarmila Česáková 2016-09-22 20:28
Dobrý den,mám dotaz,je prosím vhodná akupunktura na inkontinenci, když jsem podvouch operacích, páska pod močový měchýř a celý život trpím nálezy v moči, děkuji Česáková
Poradna
+1 #2 Poradna 2017-04-26 15:25
Ano, akupunktura je nejbezpečnější metoda působení na lidské tělo a pomáhá rychlé a účinně.

You have no rights to post comments