Lupenka je jedno z nejvíce rozšířených kožních onemocnění, které se vyskytuje až u 2% obyvatel. Může se objevit v libovolném věku, ale většinou vzniká ve stáří do 30let, četnost jejího výskytu je stejná u obou pohlaví.

lupénkaEtiologie a patogeneze lupenky

Etiologie a patogeneze nejsou zatím dostatečně známé, značný význam má dědičnost. Nejvíce pravděpodobná je multifaktoriální hypotéza, která předpokládá, že podstatou vzniku lupenky je společné působení mnoha různých faktorů, zejména genetických (60 – 70%) a vlivu prostředí (30 – 40%). Je pravděpodobné, že se nemoc přenáší autosomaticko-dominantním typem dědičnosti.

Bylo zjištěno, že nemocní lupenkou mají nejrůznější imunitní a endokrinní poruchy (například cukrovku) a nemoci jater.

Nadměrná novotvorba (hyperproliferace) bazálních buněk pokožky (epidermu) a zánětlivá reakce kůže při onemocnění psoriázou mají určitý vliv na změny v systému cyklických nukleotidů (nukleových kyselin), výměny polyaminů a kyseliny arachidonové a též na vznik poruch mikrocirkulace (oběhu tekutin).

Onemocnění lupenkou může být vyprovokováno stresem, infekčním onemocněním, zejména chřipkou.

Vzhledem k tomu, že východní medicína má jiný názor na vznik lupenky, je efektivita vyléčení větší, než v případě léčení tradičním způsobem.

lupenka / psoriáza

Příčiny vzniku lupenky z pohledu čínské medicíny.

Podle učení čínské medicíny vzniká lupenka při nedostatečnosti Jín jater. Je-li narušena rovnováha organismu a Jin se zmenší, určitě to povede k zvětšení Jang a naopak. Zvětšené Jang jater vyvolává horkost krve, což vede k nerovnováze mezi vlhkostí a horkostí a tím k nerovnováze vlhkosti  a horkosti, tj. dehydrataci těla. Když je organismus dehydrovaný, stává se kůže suchou a vzniká ekzém. Záněty povrchu kůže jsou jen vnějšími projevy, samotná nemoc je důsledkem narušení vnitřního stavu organismu člověka. Symptomy jsou vnějšími projevy nemoci, která se schovává uvnitř těla.

Účinnost přípravků čínské medicíny při léčení lupenky

Pro vyvážení Jin a Jang a obnovení autoimunní funkce se užívá bylinkových směsí, které zvyšují Jin, ochlazují horkost krve a odbourávají toxické látky.
Účinnost: 80% v závislosti na stavu pacienta.
Individuální přistup k léčení lupenky se stanoví po vyšetření pacienta odborníkem: (povlak na jazyku, tep, symptomy). Kurz léčení lupenky trvá od 10 - 15 dnů až do 6 měsíců. V závislosti od poznatků získaných pozorováním pacienta v průběhu léčby, může lékař korigovat léčebné prostředky nebo dodatečně naordinovat akupunkturu.

Chorobopis


 

Pacient: věk 54 let, trpí lupenkou od mládí. Postiženy jsou různé části těla, ložiska se silnou krustou, šupinatá zejména na zádech a nohou, několik velkých erytém (červených skvrn) s krustou. Po vyšetření a prohlídce pacienta doktorem byla stanovena diagnóza, že pacient má obecnou formu ložiskové lupenky. První kúra terapie trvala dva týdny, po ukončení této etapy jsou ložiska slabší, takže je velká pravděpodobnost úspěšnosti léčení. Pacient pokračuje v léčbě, celkem prodělá 6 kúr po dobu 6 měsíců. Po provedení všech kúr léčení je úplně uzdravena a je bez recidiv.


 

Pacient: 51 let, trpí lupenkou více než 3 roky, na hlavě, velké erytémy, ložiska s krustou, na rukou, nohou a po celém těle jsou malá a velká ložiska se šupinami a dlouho se nehojícími záněty.
Doktor stanovil diagnózu: lupenka ložisková. Po užívání léků předepsaných pro první etapu léčení, lze už po několika dnech pozorovat značné zlepšení. Kůže je čistší, stává se pevnější a pružnější. Pacient podstoupil ještě dvě kúry terapie, po nichž je jeho kůže hladká, bledší, bez šupin a krust. Postupně mizí veškeré kožní potíže. Recidivy nejsou pozorovány.


 

Individuální poradenství zdarma.

Máte zde unikátní možnost získat individuální konzultaci. Stačí pouze vyplnit následující formulář:

cinský lékař on-line poradna s lékařem TČM


 

Komentáře   

MARKÉTA
+6 #1 MARKÉTA 2014-03-18 10:57
dobrý den....manžel trpí lupenkou již řadu let....ale nyní,po prodělání angíny s vysokýma horečkama se mu rozjela....den ode dne je to horší....má poseté vlastně už skoro celé tělo...bud drobnými skvnkami,které se postupně slévají do větších....má to všude po těle(i dlaně a chodidla,v kštici atd)....u kožního lékaře dostal dehtovou mast...po zhoršení ještě dostal injekci(snad s kortikoidy) a na kontrolu za 5 týdnů....ale pokud to půjde takle ještě několik dnů dál,nebude mít na těle kousek zdravé kůže....co by jste doporučil???pře mýšlíme o lázních,zapůjče ní vany s rybičkami,laser ...je možné toto aplikovat při nynějším akutním stavu??? či jestli můžete nějakou léčbu doporučitděkuji za odpověď...
Poradna
+1 #2 Poradna 2014-04-09 15:26
I západní medicína konečně uznala, že psoriáza souvisí s poruchou funkce jater. S lupenkou máme poměrně velké zkušenosti a pomocí preparátů tradiční čínské medicíny normalizujeme funkci jater a očišťujeme krev od vnitřní horkosti, která se projevuje na pokožce.
Moderní medicína považuje lupenku za nevyléčitelnou nemoc, TCM dává pacientům naději, protože výrazně zlepšuje jejich stav, napomáhá ke dlouhodobé remisi nebo úplnému uzdravení.
lubomira
#3 lubomira 2014-10-12 20:07
Dobrý,deň mam presne taký isti problém ako pani Marketá,Vaša rada by my dosť pomohla,ďakujem ..
jelica22
#4 jelica22 2015-02-06 22:08
ja sa chcem len spýtať, či aj odpovedáte na otázky, ktoré vám posielajú pacienti?-Lebo by ma zaujímala odpoveď pre pani MARKÉTA... myslím, že je dosť takých ľudí, ktorí by toto chceli vedieť, ako liečiť?-ďakujem vám za rýchlu odpoveď, vl.
Poradna
#5 Poradna 2015-12-14 09:32
Cituji jelica22:
Lebo by ma zaujímala odpoveď pre pani MARKÉTA...

Pokud nemáte možnost osobně navštívit našeho praktika, tak podrobnější informace o použiti a dávkovaní čínských bylinných preparátů na lupenku najdete na stránce:
www.laojun.cz/lupenka-priznaky-leceni-lupenky
Johny
-1 #6 Johny 2017-02-20 22:29
;-) dobre informace
Ondrej
#7 Ondrej 2018-09-25 23:00
Dobry den,

mam lupenku pres 20let Vetsinou celkem v pohode. Asi pred mesicem jsem zacal navstevovat Kliniku Pivonka kde mi nechali po vysetreni namychat odvary/caje a z celkem pohodoveho stavu (mel jsem lupenku na hlave a na krku, trosku na tele) se stav po uzivani caju brutalne zhorsil (mam to po celem tele + to dost pali, svedi...). Bylo mi receno ze je to dobre. Ze organismus je zvykly na symptom a brani se jeho odstraneni. Pry musim jeste vydrze a urcite se to zlepsi. Mate s timto zkusenosti?

Predem dekuji za odpoved.
Poradna
#8 Poradna 2018-09-26 08:10
Dobrý den pane Ondrej,
Ano, měl jste "spící" nemoc a teď byliny je probudili a ženou z těla vén. U lupenky je to dost častý a musíte vydržet, skutečně pak přijde razantní zlepšení. Na zklidnění pokožky je dobrý krém Ančar.

You have no rights to post comments