atopický ekzémJak se projevuje?

Jedná se o druh zánětu kůže (dermatitida), který se projevuje svěděním, červenou, oteklou a popraskanou pokožkou. Z postižených míst může vytékat čirá tekutina, která v průběhu času zhoustne. Děti do jednoho roku mají ekzém téměř po celém těle a s přibývajícím věkem jsou nejčastěji postiženy oblasti zadní části kolen a přední části loktů. U dospělých jsou nejčastější postiženou oblastí ruce a nohy. V případě škrábání se příznaky zhoršují a postižení lidé mají zvýšené riziko vzniku kožních infekcí. U mnoha lidí s atopickým ekzémem se může vyvinout senná rýma nebo už mají astma.

Atopický ekzém obvykle nelze zcela vyléčit, ovšem s důkladnou prevencí a léčbou ho lze dostat pod kontrolu a často i zcela vyléčit.
Atopický ekzém není nakažlivý. Diagnóza je obvykle založena na známkách a příznacích, kterými postižený jedinec trpí. Před diagnózou se musí vyloučit nemoci jako je kontaktní dermatitida, psoriáza, seboroická dermatitida.

Jaké jsou příznaky?

Děti s atopickým ekzémem mají často suchou a šupinatou kůži, která pokrývá celé tělo, snad kromě plenkové oblasti, a intenzivně svědící červené, skvrnité lézi v ohybech rukou nebo nohou, obličeje a krku.

Často se také vyskytuje na očních víčkách. Po-zánětlivá hyperpigmentace na krku dává vzhled "špinavého krku". Zhrubění kůže, oděrky a jiná povrchová poškození kůže mohou být základem pro sekundární infekce.

Ekzém má několik stupňů postižení, od hrubé a suché pokožky přes puchýře k mokvajícím skvrnám až k praskajícím šupinám. U poloviny dětí se ekzém zhojí kolem sedmého roku věku. U dospělých může ekzém přetrvávat s dětství nebo je postihne až v dospělosti, přičemž výjiměčně bývá postižen obličej či krk.

Co způsobuje atopický ekzém?

Příčina tohoto onemocnění není zcela známa, ale předpokládá se, že určitou roli hraje například genetika, dysfunkce imunitního systému, životní prostředí, problémy s propustností tekutin do kůže (permeabilita).

V případě, že je ekzémem postiženo jedno identické dvojče, je až 85% šance, že druhé také bude. Lidé, kteří žijí ve městech a suchém podnebí jsou postiženi častěji. Symptomy se mohou zhoršit, vystavujete-li se určitým chemikáliím, častému mytí rukou a emocionálnímu stresu.

Mnoho lidí s atopickým ekzémem má ve své rodinné anamnéze atopii. Atopie je alergická reakce s okamžitým nástupem, jako je astma, alergie na potraviny, atopický ekzém nebo senná rýma. V roce 2006 bylo zjištěno, že mutace genu pro výrobu filagrinu výrazně zvyšuje riziko pro rozvoj atopické dermatitidy. Filagrin je protein, který hraje důležitou roli při zadržování vody v rohové vrstvě. Lidé, kteří mají tyto mutace často mají suchou kůži. Filagrin také hraje důležitou roli v udržování povrch kůže mírně kyselé, dávají jí tak antimikrobiální efekt. Rozkládá se na trans-urokánovou kyselinu, která udržuje nízké pH.

Z hlediska hygieny existuje hypotéza, že když jsou děti vystaveny alergenům v životním prostředí od útlého věku, jejich imunitní systém je více toleruje, zatímco děti vychovávané v moderním "sanitárním" prostředí a nejsou vystavovány alergenům, mívají větší náchylnost k rozvinutí alergie ve starším věku.
Nižší riziko vzniku atopického ekzému bývá u dětí, které žijí v prostředí se psem. Dále pak děti, u kterých se nepřehání hygiena a ty, které pijí nepasterizované mléko.

Pro podporu imunitního systému a prevenci vzniku atopického ekzému se doporučuje strava s vysokým obsahem vitamínů jako je ovoce a zelenina a naopak vyloučit fast foody.

Atopická dermatitida bývá někdy spojována s celiakií a všeobecně s citlivostí na lepek.

Čemu je nutné se vyvarovat a jak se nemoc léčí z hlediska západní medicíny?

Při léčbě je nutné vytvořit hypoalergenní prostředí, tzn. odstranit alergeny (pyl, peří, zvířecí chlupy, apod.), nenosit vlněné oděvy, používat mýdla a parfémy, které iritují pokožku, vyhýbat se prostředí, kde je chlór, prach, roztoči, cigaretový kouř. Nedoporučují se dlouhé koupele v horké a studené vodě. Vyvarovat se potravinám, které způsobují alergii (mléčné výrobky, vejce, soja, čokoláda, dráždivé ovoce či zelenina, apod.)

Možnosti, jak mít ekzém pod kontrolou zahrnuje například používání hydratačních krémů po koupání; steroidních krémů při záblesku vyrážky a jiné léky, které pomáhají při svědění pokožky. Pokud tato opatření nejsou dosti účinná, pak se doporučují steroidní pilulky. V případě, že se bakteriální infekce nadále vyvíjí, pak mohou zabrat antibiotika a různé antibiotické masti. Všechny léky je však nutné konzultovat s lékařem či dermatologem.

V případě, že spouštěčem ekzému byla příčina nervového rázu, stresu, apod., neváhejte navštívit psychologa či psychosomatického dermatologa.

Jak se na atopický ekzém dívá tradiční čínská medicína?

Většina kožních nemocí jako je ekzém, kopřivka, akné, lupenka, apod. se projevují v důsledku horkosti v organismu, kterou může zapříčinit stres, špatná strava, ale třeba i očkování. Atopický ekzém, který se u dítěte projeví vzhledem ke genetickým predispozicím je těžko možné podchytit dříve, než k němu dojde.

U dětí, u kterých se tato nemoc vyskytne a přitom nemají žádné předky s podobným onemocněním se pak může vyskytovat buď nějaká vnitřní nebo vnější nerovnováha. Vnitřní nerovnováhou může být například vlhkost a vítr sídlící v organismu, nedostatek Jinu v ledvinách a přemíra Jangu v játrech, játra-žlučník; Za pokožku odpovídají plíce, suchost plic je nutné doplnit Jinem a především pak u dětí, které nemají rozvinutou slezinu, která předává energii plicím (plíce kontrolují játra).

Vnější nerovnováhou se myslí prostředí, které jsme si popsali výše.
Důležitá je však i strava. Miminka se stravují skrze mateřské mléko, což znamená, že matka si musí dávat pozor na jídlo, které vytváří v těle vlhkost a horkost. Horko způsobuje záněty a zarudnutí kůže, vlhko naopak vytváří kožní pupeny a mokvání kůže. Strava, léky, očkování mohou vytvářet horký toxin, který se dostává skrze kůži ven ve formě pupenů, mokvání, apod. Je důležité nezahrnovat příliš cukru, který celou situaci přehřátí jen zhoršuje. V tradiční čínské medicíně je slazení všeobecně škodlivé na zdraví a způsobuje horko a vlhko v organismu.
Mezi další potraviny, které způsobují horko a vlhko v organismu je mléko a mléčné výrobky z pasterizovaného kravského mléka (vhodnější je mléko kozí či ovčí a nepasterizované, domací kravské mléko); čokoláda, pečivo, chléb a těstoviny (jíst v omezeném množství), červené maso, fast foody, uzeniny, smažené a tučné, grilované pokrmy. Nejhorší je černá káva, pálivá koření, alkohol (který si jistě kojící matka nedovolí ani vypít)

Dále jakákoliv emoční nerovnováha, stres, přináší do organismu horko, toto horko vytváří pak vnitřní vítr, který se projevuje právě svěděním pokožky.

Jaké byliny nebo bylinné preparáty TČM mohou pomoci?

lokálně na postižené místo může pomoci nanešení obkladu z řepíku lékařského tak na 15 minut až několikrát za den. Řepík jak známo vysušuje a zklidňuje pokožku. Dále na suché pupínky může pomoci měsíčková mast nebo rakytníková mast či indulona. 

Z bylinných přípravků se může použít:

Laodžanvhodné pro miminka: Laodžan a správná výživa

(nutné konzultovat dávkování u dětí)

 


Xiao Fengvhodné pro dospělé: v první fázi se doporučuje pilulky Xiao Feng San Pian – odstraňuje horkost a vlhkost a působí na střední zářič, ochlazují a vyživují krev, odstraňují svědění. Jejich receptura je přímo zaměřena na atopický ekzém

stříbrné pero

+ Pilule stříbrné pero, který vyžene vítr z těla ven 

 

 

Potřebujete-li poradit, jak správně podávat léky svému dítěti nebo se chcete sami zbavit atopického ekzému, na který Vám nezabírají žádné léky, neváhejte zavolat nebo se rovnou objednat k praktikovi TČM.

Komentáře   

Zdenek
#1 Zdenek 2016-08-18 17:46
Dobrý den,
u vnuka se projevil atopický ekzém po naočkování,má ho ve fázi,červené flíčky-občas svědivé,objevuj í se nejvíce na ramenech,břichu .Od zjištění používáme Ha masti,alternati vní medicínu,právě začínáme zeleným ječmenem,chlore llla od výrobce Green Ways.Dočetl jsem se o úspěších TČM-léčby a zajímá mne to.Vnukovi je 9 měsíců ATP se projevil ve dvou měsících.
Děkuji za informaci a přeji pěkný den.
Poradna
#2 Poradna 2017-04-26 15:02
Vážený pane Zdenku,
základní informace jsou uvedeny v článku. Co se tyče individuálního poradenství - můžete to probrat s praktiky TCM v našem Centru Čínský lékař, objednání na tel. 773 178 889.

You have no rights to post comments